Apple ar vrea să vândă şi servicii de telefonie, nu doar iPhone-uri

Autor: Aurelian Mihai 05.08.2015

Compania americană Apple, cea mai valoroasă companie din lume, evaluează posibilitatea de a-şi lansa propriile servicii de telefonie mobilă, sub forma unui operator virtual de comunicaţii (MVNO), atât în Statele Unite cât şi în Europa.

Apple testează deja noul serviciu de telefonie în Statele Unite cu sprijinul operatorilor Sprint şi AT&T, negocieri similare fiind purtate cu mai mulţi operatori de telecom pentru extinderea testelor în Europa. Operatorii virtuali funcţionează închiriind accesul la reţelele de telecomunicaţii construite de operatorii tradiţionali de comunucaţii, pe care le furnizează prin brandul propriu.

Spre exemplu, compania de cablu românească RCS&RDS oferă servicii de telefonie mobilă în Italia şi Spania sub forma unui operator virtual. Testele desfăşurate de Apple nu indică totuşi o lansare în viitorul apropiat, conform sursei citate. Lucrând într-o direcţie similară, Google a anunţat deja Project Fi, un serviciu de telefonie adresat posesorilor de telefoane Nexus 6.

Teoretic, compania ar putea extinde acest serviciu şi altor utilizatori de Android, dacă situaţia din piaţă va permite acest lucru. Având propria reţea virtuală de telefonie, Google şi-ar putea extinde influenţa asupra tuturor utilizatorilor de Android, evitând încărcarea dispozitivelor cu software suplimentar strecurat de operatorii telecom şi aplicarea întârziată a actualizărilor.