Isărescu rămâne optimist privind atenuarea relaxării fiscale, dar BNR revizuieşte prognoza de inflaţie. „Macrostabilitatea e precum sănătatea. Îţi dai seama cât de importantă este atunci când o pierzi. Tratamentele sunt dureroase“

Autor: Claudia Medrega 05.08.2015

Menţinerea dobânzii-cheie la minimul istoric de 1,75% poate fi percepută ca o înăsprire a politicii monetare, în condiţiile în care inflaţia a coborât în teritoriul negativ, ajungând la -1,6% în iunie. Practic, rata reală a dobânzii a crescut la 3,35%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a declarat optimist în privinţa revizuirii pachetului fiscal şi a militat din nou pentru un dozaj adecvat al măsurilor de relaxare fiscală, avertizând, totodată, că „tratamentele“ pentru pierderea macrostabilităţii sunt dureroase. Banca centrală a revizuit „substanţial“ prognoza de inflaţie, tocmai ca urmare a înglobării impactului anticipat al măsurilor fiscale adoptate recent de Parlament, aflate în prezent în procedură de reexaminare, inflaţia fiind aşteptată să rămână în teritoriul negativ încă trei trimestre.

„Nu sunt deloc mai puţin optimist. Am văzut semnale că există negocieri. Nu este vorba de alb-negru da sau împotriva Co­dului Fiscal. Nu este nici de alb-negru da sau împotriva relaxării fiscale, este vorba de dozaj, de măsură. Sunt foarte multe reduceri de impozite. Cifra de deficit este de 2,2-2,3% din PIB. Este o cifră foarte mare, de natură să schimbe traiectoria economiei româneşti pentru că este prinsă într-o perioadă foarte scurtă şi, chiar dacă am vrea, nu putem să compensăm dintr-o dată. De aceea, dozajul este cheia problemei“, a declarat ieri Isărescu la briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară.

Accelerarea creşterii economice şi incertitudinile privind amploarea măsurilor de relaxare fiscală şi acordurile cu finanţatorii externi, într-un context internaţional caracterizat de accentuarea volatilităţii de pe pieţele financiare, au determinat BNR să menţină dobânda-cheie la 1,75% şi ratele rezervelor minime obligatorii, la 8% la lei şi 14% la valută.