„Nu sunt motive pentru care preţul petrolului să nu se ducă spre 30 $“

Autor: Bogdan Cojocaru 06.08.2015

Condiţiile de pe piaţă le permit preţurilor petrolului să plonjeze spre 30 de dolari pe baril în următoarele luni, acesta fiind nivelul la care producătorii vor fi for­ţaţi să reducă serios livrările astfel încât cererea să a­jungă la echilibru cu oferta, acum în exces, scrie CNBC.

Preţurile energiei pot face, în funcţie de modelul economic al unei ţări, diferenţa între creştere şi scădere, chiar recesiune, şi de aceea evoluţiei lor economiştii îi acordă o atenţie deosebită, mai ales că marile economii ale lumii încă nu şi-au revenit complet după cea mai recentă criză globală.

„Nu există niciun motiv pentru care cotaţiile petrolului să nu se ducă spre 30 de dolari. Acesta este nivelul la care o parte din producţie se va opri şi va avea un impact serios asupra supraalimentării pieţei“, spune Edward Morse, şeful departamentului de cercetare a pieţei materiilor prime al Citigroup.

Analistul crede că preţurile ar putea ajunge să fluc­tu­eze în jurul acestui prag în ultimul trimestru al acestui an sau în următoarele trei lui. El atrage însă atenţia că preţurile nu vor rămâne atât de jos prea mult timp. Morse a făcut aceste comentarii când cotaţiile pe­tro­lului Brent, referinţa pentru piaţa internaţională, fluc­tu­au în jurul nivelului de 50 de dolari barilul, prag sub care au trecut luni, pentru prima dată în ultimele şapte luni.

Încetinirea creşterii economice din China a lovit preţurile materiilor prime, inclusiv pe cele ale petrolului. Însă piaţa ţiţeiului este sufocată şi de producţia în exces din SUA, Arabia Saudită şi Rusia. În plus, presiuni pe preţ pune şi perspectiva ca Iranul să intre pe piaţa internaţională, iar Irakul să-şi majoreze producţia. În plus, nu există indicii că statele OPEC vor lăsa piaţa să stabilească preţul.

Cel mai mici preţ la care s-a tran­zac­ţionat în acest an petrolul destinat pieţei ame­ricane este de 42,03 do­lari pe baril, în martie. Minimul la care a ajuns Brentul anul acesta este 45 de dolari barilul, nivel atins în ianuarie. John Kilduff, analist la Again Capital, se aşteaptă ca preţurile petrolului să ia ca ţintă pragul de 30 de dolari barilul cel mai devreme în seprembrie sau octom­brie, când cererea din partea rafinăriilor se re­duce  în condiţiile în care industria de profil se pre­gă­teşte să producă combustibil pentru iarnă.

Peter Amandio, analist la Chicago Energies, spune că elemental catalizator care ar putea impinge cotaţiile mai jos poate fi majorarea dobânzilor de către Rezerva Fe­derală americană, decizie care va face ca dolarul să se aprecieze.

Ieri, Brentul se tranzacţiona cu 50,3 dolari pe baril, iar petrolul destinat pieţei americane cu 45,9 dolari pe baril.