Documentul de 123 de pagini din spatele celui mai mare scandal economic din România: Care au fost faptele care au generat un prejudiciu de 1,7 mld. euro la Petrotel Lukoil

Autor: Roxana Petrescu 06.08.2015

Rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti este un document de 123 de pagini în care sunt analizate mecanismele prin care în perioada 2011-2014 rafinăria Petrotel-Ploieşti,  a treia cea mai mare unitate de procesare a petrolului din România, ar fi fost prejudiciată cu 1,7 miliarde de euro.

Importuri de materii prime la preţuri supraevaluate, vânzări sub costuri, totul completat de împrumuturi de la firma-mamă pentru a acoperi pierderile sau împrumuturi fictive, urmate de rambursări în condiţii nefavorabile sunt, potrivit procurorilor, reţeta celui mai mare scandal economic din România care are în centru rafinăria Petrotel Lukoil, controlată de ruşi.

În 2011-2014, perioada analizată de procurori, rafinăria ploieşteană, a treia cea mai mare din România, a generat pierderi de aproape 2 mld. lei. Profiturile erau însă expediate în offshore-uri în care membri din conducerea Petrotel Lukoil aveau interese directe sau indirecte, potrivit procurorilor. Aceasta este prima dată când o multinaţională este anchetată pentru transfer pricing, definiţie care în urmă cu câţiva ani caracteriza mecanismul căpuşării companiilor de stat. În total, ar rezulta un prejudiciu de 1,7 mld. euro.

La începutul scandalului, în octombrie anul trecut, prejudiciul era de 230 mil. euro. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul grupului Lukoil, situaţiile financiare ale ruşilor sunt auditate de KMPG, una dintre cele mai mari firme de audit şi consultanţă din lume, iar, conform informaţiilor disponibile, aceeaşi firmă de audit este responsabilă şi pentru operaţiunile din România.

Potrivit informaţiilor din piaţă, şi EY, un alt nume greu din piaţa globală a consulatanţei şI auditului, ar fi avut relaţii comerciale cu Petrotel Lukoil. Reprezentanţii EY nu au dorit să comenteze.

Vedeţi aici documentul