MS vrea să construiască un institut oncologic de 500 de milioane de lei la Timişoara

Ziarul Financiar 07.08.2015

La propunerea Minsiterului Sănătăţii, Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe a avizat demararea lucrărilor de construcţie a Institutului Regional de Oncologie Timişoara.

Institutul, a cărui înfiinţare a fost aprobată prin hotărâre de Guvern din 2009, va fi amplasat la marginea orasului Timişoara, pe o suprafata de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş.

În această zonă a fost demarată, înca din anul 1994, construirea unui spital municipal, proiectul fiind abandonat după ridicarea unei părţi din ziduri.

Purtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore, a precizat, pentru MEDIAFAX, că institutul va fi dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi cu un heliport. Valoarea construcţiei şi dotării unităţii se ridică la 500 de milioane de lei, bani pe care MS intenţionează să îi obţină în cea mai mare parte din fonduri europene, dar şi de la bugetul de stat şi din sponsorizări.

Construcţia ar putea începe anul viitor, în funcţie de accesarea fondurilor, iar durata lucrărilor va fi de cel puţin trei ani, a mai arătat Grigore.

"Timişoara nu a fost inclusă pe lista centrelor în care se vor construi spitale regionale de urgenţă cu finanţare europeană ca în cazul oraşelor Iaşi, Cluj şi Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale tradiţionale (Bucureşti, Cluj, Iaşi), Timişoara nu dispune de un institut regional de oncologie. Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv şi în această regiune. Finanţarea construcţiei va fi asigurată din mai multe surse de finanţare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi", a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, citat într-un comunicat al instituţiei.

De altfel, Ministerul Sănătăţii colaborează cu Ministerul Mediului pentru realizarea, ca proiecte pilot, a două spitale (Institutul Regional de Oncologie Timişoara şi Institutul de Boli Cardio-Vasculare "C.C. Iliescu" Bucureşti, care funcţionează în prezent într-o clădire cu risc seismic ridicat) cu fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi.

Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea unui institut oncologic în zona Banatului încă din anul 2009 când a propus înfiinţatrea acestuia prin HG.

În anul 2012, Ministerul Sănătăţii a realizat studiul de prefezabilitate şi studiul de Fezabilitate pentru Institutul Regional de Oncologie Timişoara, documente în care sunt propuse soluţiile concrete de preluare a unei părţi din construcţia existentă şi dezvoltarea acesteia într-un obiectiv modern şi complex. Institutul va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continuă şi paliaţie, precum şi spaţii dedicate activităţii didactice.

În România, sunt depistate anual 78.800 cazuri noi de cancer, această boală fiind a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare. Timişoara şi zona de vest a României au o rată a afecţiunilor oncologice peste media naţională.