SIF Moldova respinge şi al doilea preţ de exit din Brikston şi vrea să blocheze retragerea în instanţă

Autor: Radu Bostan 07.08.2015

SIF Moldova (simbol bursier SIF2) cere în instanţă suspendarea procedurii de retragere a acţionarilor din producătorul de cărămizi Brikston Construction Solutions (fosta Ceramica Iaşi, simbol CERE), nemulţumită de preţul propus pentru răscumpărarea titlurilor acţionarilor minoritari.

SIF Moldova, care deţine 6,4% din acţiunile Brikston, a contestat anterior decizia companiei de a se delista de pe bursă prin plata unui preţ de retragere către minoritari, SIF băcăuană susţinând că acţionarul majoritar ar fi trebuit să demareze o ofertă publică de preluare.

Societatea de investiţii a contestat şi preţul de retragere propus de evaluator, de 0,6929 lei/acţiune, care i-ar fi provocat un prejudiciu de aproape 2,5 milioane de lei. La presiunea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a SIF şi a altor acţionari minoritari, evaluatorul a calculat un nou preţ de retragere, mai mare însă cu doar 0,4% decât preţul iniţial.

Brikston a primit cereri de retragere din partea a 109 acţionari care deţin cumulat 14,8 milioane de acţiuni CERE (15% din capitalul social). La ultimul preţ de retragere, pachetul de acţiuni de răscumpărat ar valora 10,29 mil. lei. Pe bursă, ultimul preţ al acţiunilor CERE a fost de 0,6 lei/unitate.