Retailerul de fashion Inditex intră în clubul select al companiilor cu o valoare de peste 100 mld. dolari

Autor: Bogdan Cojocaru 07.08.2015

Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume şi proprietarul unor mărci precum Zara, Massimo Dutti şi Bershka, a intrat în selectul club cu doar 80 de membri al companiilor care valorează peste 100 de miliarde de dolari. Acţiunile trustului spaniol deţinut de Amancio Ortega (79 de ani) au crescut cu 36% anul acesta, scrie Bloomberg.

Valoarea ratailerului a trecut de 100 de miliarde de euro pentru prima dată în istoria sa miercuri. Creşterea acţiunilor reflectă revenirea economiei spaniole, îmbunătăţirea vânzărilor online şi euro slab, care majorează veniturile realizate în străinătate. Inditex este singura economie spaniolă care a ajuns la o astfel de valoare, mai mare decât acea a, spre exemplu, giganţilor Telefonica şi Banco Santander SA.

Principalul beneficiar al creşterii preţului acţiunilor este fondatorul Ortega, al doilea cel mai bogat om din lume după Bill Gates. Averea netă a lui Ortega se ridică la 72,3 miliarde de dolari. Gates are o avere de 85,3 mi­li­arde dolari.