Banca poloneză Alior a convenit cu Telekom România să furnizeze servicii clienţilor companiei

Autor: Marius Oncu 07.08.2015

Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) a încheiat un acord cu banca poloneză Alior, în urma căruia instituţia de credit va furniza servicii bancare destinate celor 6 milioane de clienţi ai operatorului de telefonie mobilă.

Telekom Romania va servi ca intermediar pentru furnizarea serviciilor financiare ale Alior clienţilor persoane fizice şi companiilor, potrivit unui raport publicat de banca poloneză.

"Parteneriatul cu Alior Bank Poland este în linie cu strategia Telekom Romania de a oferi servicii care acoperă o gamă largă a nevoilor specifice pieţei din România şi, în special, clienţilor noştri. Prin acest parteneriat, Telekom Romania Mobile va oferi servicii bancare persoanelor fizice şi ulterior clienţilor business, cu accent pe funcţionalitatea mobile wallet. Suntem încrezători că putem inova piaţa locală şi vom oferi mai multe detalii cu privire la planurile noastre în acest domeniu în viitorul apropiat", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Telekom Romania.

Cooperarea dintre cele două părţi se va concentra pe atragerea unui număr "substanţial" de clienţi Telekom Romania Mobile Communications la serviciile Alior, pe furnizarea de tehnologie şi servicii de tranzacţionare pentru clienţii respectivi, dar şi pe oferirea de produse şi servicii beneficiind de caracteristici unice rezultând din cooperarea dintre o bancă şi o companie de telecomunicaţii, se arată în raportul băncii poloneze.

Acordul continuă cooperarea dintre bancă şi T-Mobile, care a condus la lansarea T-Mobile Banking Services (T-Mobile Usługi Bankowe) în mai anul trecut, se arată în raport. Alior a semnat anul trecut un acord cu T-Mobile Polska, divizia din Polonia a Deutsche Telekom, grupul german care controlează Telekom Romania Mobile Communications.

Telekom Romania, operând ca intermediar al băncii, va oferi cele mai multe dintre servicii în magazinele companiei. Oferta va fi susţinută de o campanie de promovare.

"Abilitatea de a furniza oferta unuia dintre cele mai mari grupuri de clienţi din România va accelera semnificativ atragerea de clienţi, precum şi profitabilitatea băncii", se arată în raport.

Acordul va autoriza Telekom Romania să opereze în numele băncii ca intermediar în furnizarea de servicii financiare, precum deschidere şi modificari în conturile bancare, overdrafturi/limite, depozite, împrumuturi, carduri şi altele.

Serviciile vor fi furnizate populaţiei, persoanelor care desfăşoară activităţi de afaceri, precum şi companiilor şi altor organizaţii.

"Cooperarea dintre cele două părţi va funcţiona ca o filială a Alior Bank în România", se arată în raport.

Telekom Romania va încasa mai multe comisioane pentru clienţii atraşi, precum şi un procentaj din profitul sucursalei din România a Alior Bank, calculat înainte de taxe. Nivelul acestui procentaj depinde de profitabilitatea clienţilor atraşi prin intermediul Telekom România.

Telekom Romania Mobile Communications sau orice altă enitate indicată de companie va avea până la 30 iunie 2038 opţiunea de a cumpăra o parte din operaţiunea care include filiala băncii, în linie cu termenii specificaţi în acord şi condiţionat mai ales de obţinerea acordului Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia şi al Băncii Naţionale a României.

Acordul devine nul dacă în termen de opt luni nu va fi deschisă o filială a Alior Bank în România sua nu va fi obţinută aprobarea ca Telekom Romania să vândă produse bancare conform înţelegerii.

Alior Bank, înfiinţată la sfârşitul anului 2008, furnizează servicii pentru aproape trei milioane de clienţi, din care 126.000 de companii.

Banca se situează pe locul al patrulea în Polonia după reţea, cu peste 1.000 de unităţi proprii, la care se adaugă punctele de lucru din magazinele T-Mobile de pe piaţa poloneză.

La finele primului trimestru, Alior avea un sold al creditelor de 27,4 miliarde de zloţi (6,56 miliarde de euro), în urcare de la 23,65 miliarde de zloţi la finele anului trecut, în timp ce depozitele se situau la 27,8 miliarde de zloţi (6,65 miliarde de euro), în urcare de la 23,65 miliarde de zloţi în decembrie.

Potrivit unei prezentări Alior Bank privind rezultatele pentru primul trimestru al acestui an, banca a câştigat 202.000 de clienţi prin parteneriatul cu divizia locală a T-Mobile, lansat în mai 2014. Deutsche Telekom avea la finele lunii martie 15,8 milioane de clienţi de telefonie mobilă în Polonia.

Banca opera 135 de puncte de lucru (store-in-store outlets) în magazinele T-Mobile Polska la finele lunii aprilie şi viza cel puţin 180 de unităţi pentru mijlocul anului.