Treichl, Erste: „BCR este într-o situaţie mult mai bună acum. Mulţumesc lui Dumnezeu“

Autor: Cristian Hostiuc 10.08.2015
BCR a raportat pentru trimestrul al doilea un profit de 259 de milioane de lei astfel încât rezultatul pe semestrul întâi arată un plus de 603 milioane de lei faţă de o pierdere de 280 mil. lei în S1 2014, ceea ce l-a făcut pe Andreas Treichl, şeful Erste şi cel care a investit cel mai mult în cea mai mare bancă românească, atât bani, cât şi energie, să spună că „BCR este într-o situaţie mult mai bună acum. Mulţumesc lui Dumnezeu“.
 
După pierderea record de 2,8 miliarde de lei raportată în 2014, cele două trimestre pe profit din acest an arată o revenire destul de susţinută pentru BCR, datorită îmbunătăţirii riscului (scăderea provizioanelor), creşterea portofoliului de credite performante venite din zona de retail, dar şi uşoarei reveniri pe zona de corporate, acolo unde BCR a fost lovită destul de mult.
 
Pe de altă parte, scăderea din bilanţ în 2014 a unui portofoliu de credite neperformante de aproape un miliard de euro, scăderea dobânzilor în general, atât la depozite, cât şi la credite, plus piaţa extrem de competitivă care pune presiune pe marje, au făcut ca veniturile operaţionale şi cele din dobânzi să scadă destul de susţinut în semestrul întâi 2015 faţă de perioadă similară a anului trecut.