Profitul Antibiotice Iaşi în primul semestru, prins în cleştii taxei clawback

Autor: Radu Bostan 11.08.2015

Vânzările producătorului de medica­mente Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB), con­trolat de Ministerul Sănătăţii, au scăzut cu 10% în trimestrul al doilea, iar profitul net a fost mai mic cu 30%, după ce farmaciile şi-au redus achiziţiile în aşteptarea unor noi preţuri la produsele eliberate pe reţetă, dar şi ca ur­mare a majorării taxei clawback (n.red. - taxă plătită de producători către stat din vânzările de medicamente).

Veniturile din vânzări ale Antibiotice s-au cifrat la 79,7 mil. lei în trimestrul II, faţă de 89,2 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul brut al companiei a scăzut la 9,2 mil. lei, de la 13 mil. lei. La nivelul primului se­mes­tru, vânzările au scăzut cu 11%, la 132 mil. lei, iar profitul s-a redus cu 16%, la 15,2 mil. lei, după ce taxa clawback a fost majorată cu 55%, la 18,1 milioane de lei.

Anunţarea rezultatelor financiare a avut un impact redus asupra cotaţiei acţiunilor. Titlurile ATB au stagnat în şedinţa de ieri la cotaţia de 0,595 lei/titlu. Titlurile ATB au crescut cu 1,7% de la începutul anului şi compania are acum o capitalizare bursieră de circa 400 milioane de lei.