AeRO a strâns 200 de refugiaţi de pe RASDAQ. Imobiliarele şi industria alimentară sunt în atenţia investitorilor cu apetit ridicat la risc

Autor: Radu Bostan 11.08.2015

Dezvoltarea imobiliară şi in­dustria alimentară, sec­toare ale economiei cu puţini emitenţie pe piaţa reglementată, sunt bine reprezentate pe piaţa alternativă AeRO de cele peste 200 de companii trans­ferate anul acesta de pe piaţa RASDAQ, care se închide în octom­brie.

Lichiditatea extrem de mică a pieţei alternative, de circa 7 milioane de lei pe lună, ţine însă companiile în acelaşi con de umbră în care se aflau şi pe RASDAQ. Pe piaţa reglementată a bursei, unde pot investi şi fondurile de pensii private, rulajele lunare cu acţiuni sunt de peste o sută de ori mai mari.

Regulile mai clare de transparenţă, ra­portare şi relaţia cu acţionarii oferă mai multă siguranţă investitorilor inte­resaţi să cumpere acţiuni subeva­luate de pe AeRO, spun brokerii contactaţi de ZF.

„Datorită acordului companiilor pentru tranzacţionarea pe platforma AeRO a BVB există probabil un plus de legitimitate în ochii anumitor inves­titori. Un alt aspect semnificativ este discountul de preţ ceva mai mare pe AeRO decât dacă societatea s-ar tran­zacţiona pe piaţă reglementată, ceea ce reprezintă un avantaj pentru poten­ţialii cumpărători şi totodată deza­vantaj pentru deţinătorii de acţiuni“, spune George Muthi, director operaţiuni la Rom­capital, firmă de brokeraj cu o cotă de 5% din tranzacţiile pe piaţa AeRO în acest an.