Primul job la 20 de ani: risc sau beneficiu pentru economie?

Autor: Corina Mirea 11.08.2015

Vârsta medie la care românii intră în câm­pul muncii este de aproape 20 de ani, „flu­xul“ de tineri care invadează pia­ţa mun­cii fiind generat în principal de se­zo­nul cald, când, odată ce au terminat anul şcolar, liceenii şi studenţii se gân­desc să îşi suplimenteze veniturile sau să de­vină in­dependenţi din punct de vedere fi­nan­ciar, conform unui studiu realizat de plat­forma online de joburi smartdreamer.ro.

„Datele obţinute ne indică faptul că ro­mânii încep să lucreze înainte să îm­pli­nească 20 de ani, media exac­tă fiind, conform răs­punsurilor celor 1.500 de res­pondenţi, de 19,8 ani. Deloc sur­prin­ză­tor, în ma­jo­ritatea ca­zu­rilor aceş­tia îşi încep acti­vitatea pro­fesio­na­lă în timpul verii, odată in­traţi în cea mai lungă vacanţă din an“, spune Vlad Curtifan, PR manager al site-ului de joburi.

Profesorii susţin însă că intrarea precoce în câmpul muncii are mai multe dez­avantaje pentru tineri decât bile al­be. Totuşi, în multe cazuri, liceenii sau stu­denţii nu pot fi convinşi să refuze un sala­riu pentru a-şi putea finaliza studiile, chiar dacă, pe termen lung, diploma le-ar garanta oferte de muncă mai generoase.