Comprimarea marjelor a afectat profitul semestrial al UniCredit, dar creditarea a revenit pe plus în T2

Autor: Ciprian Botea 11.08.2015

UniCredit Ţiriac, un jucător de top zece din sistemul bancar, a încheiat primul semestru cu un profit net de 84 milioane de lei (circa 19 mil. euro), în scădere cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul diminuării veniturilor operaţionale. Portofoliul de credite a revenit totuşi pe plus în trimestrul al doilea după o scădere de 2% în primele trei luni.

„Primele şase luni din 2015 au fost caracterizate de o evoluţie mai bună a economiei, dar nivelul de optimism al companiilor rămâne moderat. Noi ne-am îmbunătăţit poziţia pe segmentul companiilor, cu o creştere de 3%. Şi segmentul creditelor ipotecare a avut o evoluţie pozitivă şi a reprezentat un motor important al activităţii de retail“, a declarat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac.

Banca avea un volum de credite de 19 miliarde de lei, în creştere cu echivalentul a o sută de milioane de lei faţă de nivelul de la finalul anului trecut. Creditarea a revenit pe plus în trimestrul al doilea după ce în perioada ianuarie-martie fusese consemnată o scădere de 2%.

Veniturile operaţionale s-au situat la 618 milioane de lei în primele şase luni, fiind în scădere cu peste 5%. Banca nu a publicat cifre detaliate privind structura veniturilor, dar o problemă pentru sistemul bancar este comprimarea marjelor de dobândă.