The Stig, pilotul profesionist anonim de la "Top Gear", revine pe ecrane. Cum va arăta noua emisiune şi ce rol va avea

Autor: Madalina Cerban 11.08.2015

Radiodifuzorul public britanic (BBC) a anunţat că pregăteşte un nou show auto, intitulat "The Getaway Car", care va fi difuzat începând de anul viitor, în fiecare sâmbătă seara, în prime time, la televiziunea BBC1, aflată în portofoliul corporaţiei din Marea Britanie.

Acest show, care va fi prezentat de Dermot O'Leary, una dintre fostele vedete ale televiziunii private ITV, va marca reîntoarcerea la BBC a celebrului personaj The Stig, pilotul profesionist anonim care apărea în emisiunea "Top Gear" alături de fosta echipă a acestui program, formată din Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May.

Anunţul privind reîntoarcerea lui Stig la BBC vine la mai puţin de două săptămâni după ce Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May au făcut public faptul că pregătesc un nou show, care va fi difuzat, începând din 2016, pe platforma online Amazon Prime. Bugetul noului show pregătit de fosta echipă a "Top Gear" este de aproximativ 160 de milioane de lire sterline (230 de milioane de euro), pentru 36 de episoade, potrivit lui Andy Wilman, care a fost producător al "Top Gear" şi care se va ocupa la rândul său de noua producţie.

Pe de altă parte, alături de The Stig, "The Getaway Car" de la BBC va miza şi pe Dermot O'Leary, care anul trecut a părăsit show-ul "X Factor" de la ITV, după opt sezoane difuzate de această televiziune britanică privată.

În noul show automobilistic "The Getaway Car", care va include 12 episoade, mai multe cupluri vor fi supuse la o serie de runde de concurs în care le vor fi testate "limitele relaţiei lor", acestea putând câştiga în finală şi un premiu în bani.

BBC Worldwide, compania prin care BBC îşi desfăşoară operaţiunile comerciale la nivel internaţional, va fi distribuitorul noului show "The Getaway Car" şi deţine drepturile pentru acest format.

Pe de altă parte, BBC pregăteşte şi o versiune relansată a "Top Gear", care îl va avea ca prezentator principal pe Chris Evans şi care va fi difuzată din 2016.

The Stig este unul dintre personajele cheie care nu s-au alăturat fostei echipe a "Top Gear". Totuşi, în luna martie, după izbucnirea scandalului care a dus la înlăturarea lui Jeremy Clarkson de la BBC, o persoană îmbrăcată în costumul lui The Stig s-a aflat pe un tanc care s-a deplasat la sediul central al BBC din Londra, unde a depus o cutie cu un milion de semnături ale unor persoane care erau împotriva suspendării lui Clarkson.

"Top Gear", unul dintre cele mai profitabile show-uri ale BBC, atrăgea pe vremea când era prezentat de Jeremy Clarkson, Richard Hammond şi James May aproximativ 50 de milioane de lire sterline pe an, pentru BBC Worldwide.

BBC a anunţat, pe 25 martie, că a decis să nu reînnoiască contractul lui Jeremy Clarkson pentru "Top Gear", după ce starul acestui show fusese suspendat pe 10 martie, ca urmare a unei dispute violente a acestuia cu producătorul Oisin Tymon.

Potrivit lui Tony Hall, directorul general al corporaţiei britanice de media, această decizie nu a fost luată cu uşurinţă. Hall a precizat însă că "a fost depăşită o limită" şi acest lucru nu poate fi "trecut cu vederea", potrivit bbc.com.

La fel ca în cazul lui Jeremy Clarkson, contractele lui James May şi Richard Hammond cu BBC s-au încheiat şi ar fi trebuit renegociate. Însă aceştia au refuzat să revină în postura de prezentatori ai "Top Gear" fără Clarkson.

Jeremy Clarkson este celebru pentru remarcile sale explicite şi atitudinea acerbă împotriva conceptului de "corectitudine politică".