Statistica arată că în sistemul public se câştigă, în medie, cu 22% mai bine decât în privat

Autor: Adelina Mihai 12.08.2015

Salariile angajaţilor Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale au fost majorate cu până la 70% începând cu luna august, ca urmare a unei legi aprobate de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial.

Angajaţii de la stat sunt deja mai bine plătiţi decât cei din privat. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, un angajat dintr-o instituţie aflată în proprietate publică a avut un câştig salarial mediu de 1.818 lei net pe lună în 2013, mai mare cu 22% faţă de un angajat dintr-o instituţie privată.

„În mediul privat sunt diferenţe foarte mari între salariile muncitorilor şi cele ale managerilor, de aceea media salarială poate nu este atât de relevantă. La stat, diferenţele dintre şefi şi subalterni sunt mai mici, pentru că nu există muncitori necalificaţi, iar absolvenţii de studii superioare intră automat în sistem pe salarii mai mari, ceea ce ridică media salarială din sector“, a explicat Oana Botolan Datki, South East Europe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

Cele mai mari diferenţe salariale există în rândul angajaţilor care lucrează în instituţii deţinute de stat cu mai puţin de 50 de salariaţi, care câştigă, în medie, câte 1.232 de lei net pe lună, adică cu 30% mai mult decât „omologii“ lor care au angajator privat. Totuşi, mai arată datele Statisticii, angajaţii din companiile private cu mai mult de 250 de salariaţi (multina­ţionale şi companii mari deţinute de antreprenori români) au un salariu mediu net de 2.058 de lei pe lună, acesta fiind mai mare cu 7% în comparaţie cu salariul mediu primit de angajaţii din instituţiile de stat cu peste 250 de angajaţi.

Deşi o nouă lege a salarizării în sistemul bugetar se află în lucru şi presupune, în linii mari, creşteri salariale semnificative pentru bugetari, unii angajaţi din administraţia centrală au „furat startul“ şi au salarii mai mari începând cu această lună. Salarizarea personalului din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi aparatului de lucru al Guvernului se stabileşte la nivelul de salarizare maxim aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului. Legea 174, prin care Parlamentul a decis majorarea salarială a angajaţilor din Administraţia Prezidenţială şi din aparatul Guvernului, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 iunie, iar prevederile acesteia modifică OUG 86/2014, care stabileşte măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale, potrivit Mediafax. Actul normativ a intrat în vigoare la 1 iulie.