Mecanică Fină aduce terenuri de 33 mil. euro la cota bursei

Autor: Radu Bostan 12.08.2015
Mecanică Fină (simbol bursier MECE), companie cu un portofoliu imo­biliar evaluat la 147 milioane de lei (33 mil. euro), începe astăzi tranzacţio­narea pe piaţa regle­men­tată, fiind a treia firmă transferată de pe RASDAQ la cota bur­sei în acest an, după Alba­lact (ALBZ) şi IAR Bra­şov (IARV).

Compania este con­trolată în proporţie de 91% de omul de afaceri ita­lian Sergio Mollo, prin inter­mediul firmei Mol In­vest Bucureşti.

Omul de afaceri Ser­gio Mollo a concurat pen­tru privatizarea com­paniei Astra Asi­gurări la începutul anilor 2000, însă oferta sa a fost respinsă de stat.

Cu o ca­pita­lizare de 31,5 milioane de lei, Mecanică Fină îşi face loc în cla­sa­mentul celor mai mari companii de pe bursă între Alumil Industry (ALU) şi Şantierul Naval Orşova (SNO).

Axată la înfiinţarea în 1959 pe fabricarea instrumentelor de măsură, compania a sistat producţia în 2009 şi acum îşi derivă veniturile din vânzarea produselor de pe stoc şi închirierea terenurilor şi a fostelor hale. Mecanică Fină închiriază, în prezent, o suprafaţă de aproximativ 17.000 metri pătraţi, în baza a 30 de contracte de închiriere. În 2014, peste 76% din cifra de afaceri de 5,5 milioane de lei a fost generată de veni­turile din închirierea proprietăţilor imobiliare. Profitul companiei a fost de 770.000 de lei anul trecut, în scădere cu 27% faţă de 2013.

Acţionarii au apro­bat, recent, înfiinţarea unei societăţi în domeniul producţiei şi comercializării de ceasuri, la care compania va participa cu cel puţin 50% din capital, în ve­derea relansării mărcii Orex pentru ceasuri de mână. Ceasurile Orex (acronim pentru „ora exactă“) au fost pentru prima oară produse în anii ’70.