Muntmark şi Vestas fac o premieră pe piaţa de 4,5 mld. € a eolienelor şi „doboară“ primele 9 turbine din România

Autor: Roxana Petrescu 12.08.2015

Primul parc ridicat în plin boom eolian, fenomen care a atras în anii de criză investiţii de circa 4,5 miliarde de euro, va fi demontat de investitorii săi care susţin că schimbările legislative l-au făcut nerentabil.

Proiectul care-i are în spate de Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori locali de par­curi eoliene, şi pe Vestas, gigantul danez care produce „mori de vânt“, are 27 MW, este for­mat din nouă tur­bine eoliene şi nu a fun­c­ţio­nat nici măcar o oră.

„În urma re­gle­mentărilor le­gis­la­tive adoptate de Guvern în ulti­mii doi ani şi a incer­titudinii din piaţa de energie re­ge­ne­rabilă, Monsson Group a decis îm­preună cu par­tenerii din proiect de­montarea turbi­ne­lor eoliene din CEE Târguşor (Con­stanţa) de 27 MW. Din păcate, schim­­­barea majo­ră a legislaţiei ener­giilor rege­nera­bile nu-i mai permite proiec­tului să se mai încadreze în para­metrii economici estimaţi iniţial, devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Astfel, s-a decis demontarea tur­­binelor eo­liene“, spune Sebastian Enache, bu­siness develop­ment manager în cadrul gru­pului Monsson. Grupul controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark s-a pozi­ţionat ca unul dintre cei mai impor­tanţi dezvoltatori de proiecte eoliene din România, pe lista de clienţi numă­rându-se firme precum CEZ, Petrom sau ButanGas. De altfel, cel mai mare parc eolian pe uscat din România şi din Europa a fost dezvoltat de Muntmark, iar mai apoi a fost preluat de cehii de la CEZ.