Depozitele companiilor au scăzut cu 5 miliarde de lei în primul semestru

Autor: Ciprian Botea 12.08.2015
Companiile aveau la finalul lunii iunie depozite plasate la bănci în valoare de 75 miliarde de lei (circa 17 mld. euro), în scădere cu echivalentul a 5 miliarde de lei faţă de nivelul de la finalul anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR. Minimul de anul acesta fusese atins însă în primăvară, fiind de 73 miliarde de lei, practic luna iunie marcând o uşoară revenire a apetitului pentru economisire al companiilor. Depozitele companiilor sunt de obicei mai volatile, banii fiind păstraţi în conturi până când sunt demarate noi proiecte de investiţii.

Băncile se bazează în principal pentru finanţare pe resursele atrase de la populaţie, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent.

Depozitele atrase de la populaţie cumulau 141 miliarde de lei în luna iunie, cu peste 3 miliarde de lei mai mult decât la finalul anului trecut. Depozitele de retail au crescut cu echivalentul a 30 miliarde de lei din 2011 încoace, în timp ce depozitele companiilor s-au majorat cu 13 miliarde de lei în aceeaşi perioadă. Băncile au devenit mai agresive în atragerea de resurse de la clienţi în perioada de criză pe măsură ce au rămas fără surse de finanţare în valută importante de la acţionarii din străinătate.

Cele mai multe credite sunt în lei, astfel că şi creditarea s-a mişcat spre lei în ulttimii ani, susţinută şi de dobânzile în scădere.