„Marcarea la piaţă“ a mutat 1 mld. lei din fondurile de obligaţiuni înapoi în depozite

Autor: Roxana Pricop 12.08.2015

Investitorii au retras 1,078 miliarde de lei din fondurile de obligaţiuni în ultimele trei luni, temându-se că trecerea la marcarea la piaţă face fondurile mai volatile, după ani la rând de randamente stabile şi pozitive.

Mulţi bani s-au întors în depozitele bancare, de unde au plecat cu scopul obţinerii unui câştig peste dobânda bancară.

„Asistăm la o reaşezare a portofoliilor investitorilor în condiţiile trecerii la marcarea la piaţă. Banii retraşi din fonduri s-au întors pe termen scurt în depozite bancare, însă mă aştept ca până la finalul anului trendul să se inverseze şi să asistăm la noi subscrieri în fondurile de obligaţiuni, având în vedere că dobânzile la depozite sunt reduse“, a spus Dan Popovici, directorul general al societăţii de administrare OTP AM, cu active totale în gestiune de 450 mil. lei.

În luna iulie, aproape jumătate din fondurile de obligaţiuni au raportat retrageri nete, deşi randamentele pe ultimele 12 luni sunt pozitive, fiind cuprinse între 2,7% şi 7,5%. Valoarea activelor nete ale fondurilor de obligaţiuni a ajuns la 10,611 miliarde de lei la finalul lunii iulie, cu 4% în scădere faţă de luna anterioară. Faţă de începutul anului, activele fondurilor sunt cu 27% mai mari graţie unui prim trimestru cu subscrieri consistente, randamentelor obţinute şi lansării de noi fonduri.