UniCredit Ţiriac Bank a acordat IMM-urilor 326 de împrumuturi prin programul JEREMIE

Autor: Emil Popescu 12.08.2015

Programul JEREMIE este administrat de Fondul European de Investiţii (FEI) şi urmăreşte îmbunătăţirea accesului IMM-urilor la finanţare prin intermediul instrumentelor financiare acordate din fonduri structurale. În România, iniţiativa este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013, din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

"Finanţările acordate de UniCredit Ţiriac Bank IMM-urilor din România în baza acordului încheiat cu FEI, până la finele termenului de implementare a acestuia, respectiv iunie 2015, corespund unei rate de absorbţie de circa 98% din valoarea totală de 87,5 milioane euro disponibile a fi acordate în cadrul initiaţivei JEREMIE", arată banca, într-un comunicat.

Coordonatorul Departamentului pentru Fonduri Europene din cadrul UniCredit Ţiriac Bank, Valentin Boldeiu, a declarat că banca analizează în prezent inclusiv participarea în calitate de intermediar financiar în scheme de garantare derulate prin Fonduri Europene Structurale şi de Investiţii aferente perioadei de programare 2014-2020.

La nivelul portofoliului de credite iniţiat în contextul iniţiativei în cadrul UniCredit Ţiriac Bank, valoarea medie a unui credit acordat este de 263.000 euro, iar valoarea maximă acordată se ridică la 1,87 milioane de euro. Cele mai multe IMM-uri finanţate activează în domenii precum comerţul en-gros (38%), retail şi producţia de produse din hârtie, metal şi cauciuc.

Din punct de vedere al repartiţiei geografice, portofoliul este uniform distribuit la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României. Regiunea care a înregistrat cea mai ridicată rată de absorbţie este Bucureşti-Ilfov (17% din valoarea portofoliului), urmată de regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est şi Sud-Vest, fiecare cu aproximativ 13%.