ZF Live. EY România: Taxarea marilor averi trebuie să înceapă cu amnistie fiscală

Autor: Greta Bogdan 13.08.2015

Sistemul românesc şi legislaţia în vi­goa­re îi vor ajuta pe inspectorii fiscali să ajun­gă la rezultatele aşteptate, a spus Gabriel Sincu, director executiv al  com­pa­niei de audit şi consultanţă fiscală EY România.

„Deşi legislaţia există, este «şchioa­pă» şi funcţionează numai pe jumătate. În ciuda faptului că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) are această iniţiativă lăudabilă (de verificare a persoanelor care prezintă „risc fiscal“- n.red.), mă tem că rezultatul nu va fi cel aş­teptat. Legea este  incompletă, iar in­spec­torii fiscali nu vor putea pune în scris nişte acuzaţii care să şi ţină în faţa in­stanţei în cazuri speciale, nepre­vă­zute“, a spus Gabriel Sincu, prezent ieri la emisiunea online de business ZF Live.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început săptămâna trecută programul de verificare a per­soa­nelor cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat cu 313 dosare, de care se ocupă 60 de inspectori. Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin ve­ni­turi impozabile, ANAF a selectat aproa­pe 300.000 pentru eşantionul sem­ni­ficativ supus analizei de risc. Printre aceş­tia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cum­părat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.