Români la Festivalul Internaţional de la Edinburgh/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 13.08.2015

Săptămâna trecută s-a deschis Festivalul Internaţional de la Edinburgh – prima  ediţie coordonată de irlandezul Fergus Linehan, succesorul vizionarului animator cultural australian Sir Jonathan Mills. Se va derula anul acesta între 7 şi 31 august, cuprinzând aproximativ 150 de evenimente teatrale, muzicale, literare, de stradă şi de interior, desfăşurate în mai toate spaţiile culturale şi publice din capitala scoţiană şi având pe afiş nume şi companii de prim rang din întreaga lume.

La fel ca în anii trecuţi, România deţine statutul de partener internaţional al Festivalului, prin Institutul Cultural Român, alături de alte institute culturale naţionale, ambasade sau programe de cooperare culturală internaţională ale Australiei, Canadei, Chinei, Elveţiei, Germaniei, Olandei, Cehiei, Poloniei şi Statelor Unite ale Americii.
Prezenţa românească în cadrul ediţiei de anul acesta este notabilă, artiştii români fiind implicaţi într-unele dintre cele mai aşteptate evenimente.
Soprana Adela Zaharia şi basul Bogdan Talos fac parte din distribuţia spectacolului cu „Flautul fermecat” al Operei Comice din Berlin, considerat drept cea mai mare atracţie a unui program de altminteri saturat de concerte şi montări foarte atractive. Numele scriitorului Petru Popescu este asociat unui alt eveniment de mare vizibilitate, spectacolul „Întâlnirea” după cartea sa „Amazon Beaming” („Strălucirea Amazonului”), realizat şi interpretat de starul britanic Simon McBurney.
Soprana Valentina Naforniţă, tânără muziciană în plină ascensiune, solistă a Operei din Viena, va oferi în data de 12 august un recital centrat pe repertoriul de succes al perioadei romantice, care va  include piese de Fauré, Liszt, Bartók, Rahmaninov, Ceaikovski şi Dvořák. Evenimentul, inclus în selecţia oficială a Festivalului şi sprijinit de Institutul Cultural Român din Londra, va fi găzduit de Queen’s Hall, sală de spectacole legendară a capitalei scoţiene, şi va fi transmis live de postul BBC Radio 3.
Nu în ultimul rând, profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu a fost invitat să prezideze două dintre cele mai aşteptate dezbateri din program: „Supranaturalul în literatura scoţiană” şi „Goticul britanic”. Conlocutorii acestuia vor fi jurnalistul şi criticul de teatru Andrew Graham-Dixon şi profesorii Penny Fielding şi Randall Stevens de la Universitatea din Edinburgh. Deplasarea la Edinburgh a criticului Octavian Saiu este, de asemenea, posibilă cu sprijinul ICR Londra.
O prezenţă românească consistentă există şi în Edinburgh Fringe, festivalul paralel care a devenit în ultimii ani un program comparabil, prin calitate şi diversitate, cu selecţia oficială a Festivalului Internaţional de la Edinburgh.
Astfel, Teatrul Foarte Mic din Bucureşti va propune publicului spectacolul „39 de trepte”, versiunea românească a thriller-ului hitchcockian, o ingenioasă combinaţie de teatru şi film. Spectacolul, regizat de Gabriela Dumitru şi avându-i în distribuţie pe Ştefan Lupu, Andreea Grămoşteanu, Viorel Cojanu, Claudia Prec, Bogdan Talaşman, se va juca în perioada 6-17 august 2015.
Teatrul românesc mai este reprezentat şi prin spectacolul „Ashes Afar: Go Home” – scris de Andreea Borţun, regizat de Bobi Pricop şi interpretat de Crissy O’Donovan şi Liviu Romanescu –, o explorare dramatică a impactului devastator pe care fenomenul imigrării îl are asupra identităţii şi memoriei imigranţilor. Produs de Vanner Collective, un proiect româno-irlandez iniţiat în Marea Britanie, spectacolul se va juca între 7 şi 29 august 2015.