Se aprind becurile în economie: marile pieţe de energie încep să-şi revină

Autor: Roxana Petrescu 14.08.2015
Primele şase luni ale anului au adus o revenire „remarcabilă“ a marilor pieţe de energie, în special pe partea de carburanţi şi electricitate.

Consumul de gaze ră­mâne Cenuşăreasa sectorului, cererea trecând printr-o reală restructurare odată cu scăderea drastică a cantităţilor livrate către industria chimică.

„A fost remarcabil mai mare cererea de carburanţi, mai ales în Ro­mâ­nia“, a spus Andreas Matje, directorul financiar (CFO) al Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală.

Astfel, în primele şase luni ale anului s-a consumat cu 6,2% mai multă benzină şi motorină, mai ales în contextul în care preţul mediu al carburanţilor în această perioadă a fost cu 10% mai mic faţă de primul semestru din 2014. Cererea de energia a crescut şi ea cu 2% şi deşi procentul este mic, acesta aminteşte de evoluţia pieţei din anii de dinaintea crizei. Cărbunii au devenit ve­deta producţiei de ener­gie, asigurând în iulie o treime din energia necesară pe fondul secetei care a lovit producţia hidro şi al condiţiilor meteo nefavorabile eolienelor.

Piaţa gazelor rămâne însă sub zodia scăderilor, în primele şase luni din an consumul fiind cu 7% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut. Scăderea cererii din industria chimică este principalul motiv. Poate singura veste bună legată de reducerea consumului de gaze este faptul că România a devenit o piaţă marginală pentru importurile de gaze ruseşti.