Dezvoltatorii imobiliari pun anul acesta pe piaţa bucureşteană peste 15 ha de birouri

Autor: Andreea Neferu 14.08.2015

Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, până la finalul anului acestuia urmând să depăşească borna de 2,3 milioane de metri pătraţi. Încă 400.000 mp sunt în construcţie.



Anul 2015 se anunţă a fi cel mai productiv de după 2011 la capitolul livrări de clădiri de birouri, circa 154.000 de metri pătraţi urmând să fie deschişi până la finalul anului, suficienţi pentru peste 15.000 de angajaţi, arată calculele ZF pe baza datelor transmise de compania de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

De altfel, stocul modern de birouri din Bucureşti a crescut de peste patru ori în ultimul deceniu, de la sub 500.000 de metri pătraţi în 2005 la peste 2,2 milioane de metri pătraţi în prezent, urmând ca la finalul acestui an să depăşească borna de 2,3 milioane de metri pătraţi.

„Stocul de birouri din Bucureşti este în prezent cu mult sub nivelul stocului existent în principalele capitale din regiunea Europa Centrală şi de Est (Varşovia, Praga, Budapesta). Din acest punct de vedere, este clar loc de creştere, Bucureştiul fiind cea mai mare capitală ca număr de locuitori. În Bucureşti va fi nevoie de noi clădiri de birouri atât timp cât nivelul cererii va fi ridicat“, spune Mihaela Gălăţanu, head of research în cadrul DTZ Echinox.

În prezent există în lucru în Bucu­reşti mai multe clădiri de birouri, anul 2015 şi 2016 urmând să aducă în piaţă alţi aproape 400.000 de metri pătraţi. În prima parte a anului au fost deja inaugurate imobile de birouri precum clădirea B din proiectul Green Court, dezvoltat de suedezii de la Skanska, iar până la finalul anului ar urma să mai fie finalizat şi turnul Bucharest One, dezvoltat de compania de investiţii imobiliare Globalworth, fondată şi condusă de omul de afaceri Ioannis Papalekas.