Profitul Transelectrica a scăzut cu 7% în trimestrul doi, din cauza leului mai slab faţă de dolar şi euro

Autor: Radu Bostan 14.08.2015

Profitul net al transportatorului de energie Transelectrica (simbol bursier TEL) a scăzut cu aproape 7% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pierderile financiare pe fondul deprecierii leului compensând îmbunătăţirea rezultatului operaţional.

Profitul din exploatare a crescut cu 19%, la 101,4 milioane de lei, însă rezultatul financiar al companiei a fost o pierdere de 2,8 milioane de lei, faţă de un câştig de 22,6 milioane de lei în trimestrul al doilea din 2014.

Transelectrica a încheiat astfel trimestrul cu un profit net de 84 milioane de lei, faţă de 89,7 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, în pofida faptului că a transportat o cantitate mai mare de energie electrică.

Transelectrica are angajate credite de investiţii în euro, dolari şi yeni japonezi, iar cheltuielile financiare au crescut cu 75% ca urmare a deprecierii leului în raport cu aceste valute. În schimb, veniturile financiare au scăzut la jumătate din cauza dobânzilor mai mici la depozite şi instrumentele financiare în care îşi ţine compania "economiile."

Rezultatul operaţional include atât veniturile din activitatea cu profit permis, adică transportul energiei, cât şi cele cu profit zero, precum serviciile de sistem tehnologice, care vor fi compensate în exerciţiile fiscale următoare.