Cât mai plătesc băncile deponenţilor cu economiile în dolari

Autori: Liviu Popescu , Ciprian Botea 18.08.2015

Depozitele la termen în dolari constituite de persoanele fizice erau bonificate la finele lunii iunie cu o dobândă medie de doar 1%, cu o jumătate de punct procentual sub nivelul de acum un an, în timp ce dobânzile pentru depozitele companiilor au scăzut în ultimul an cu o treime de punct procentual, la 0,4%

pe an. Însă bonificaţiile oferite depozitelor companiilor s-au aflat într-o situaţie şi „mai neagră“, respectiv în luna aprilie a acestui an, când dobânda pentru astfel de depozite atingea minimul istoric de 0,26% pe an, potrivit datelor agregate de BNR. În cazul depozitelor de valori mici, la nivelul actual al dobânzilor clienţii persoane fizice pot retrage chiar mai puţini bani decât au depus, câştigul acestora din dobândă fiind erodat de comisioanele pentru administrarea contului curent sau de cele pentru administrarea contului.

Spre comparaţie, dobânzile pentru depozitele în lei ale populaţiei ajung la 1,8% pe an. Companiile şi populaţia au constituit depozite noi în dolari de circa 351 mil. dolari (1,4 mld. lei), în scădere cu 123 mil. dolari (490 mil. lei) faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Depozitele în dolari constituite de firme şi persoane fizice au cumulat 2 mld. dolari în primul semestru, în scădere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce creditele contractate au crescut cu 60% şi au ajuns la circa 191 mil. dolari (770 mil. lei).