Producător de mezeluri: Reducerea TVA s-a văzut din iunie în vânzări

Autor: Cristina Roşca 21.08.2015

Producătorul de preparate din carne Ana şi Cornel, deţinut de familia Paraschiv, a terminat primul semestru cu vânzări de 61 mil. lei, în scădere uşoară de la 62 mil. lei în perioada similară a anului trecut.

„Luând în considerare că în semestrul întâi din 2015 vânzările în volum se menţin faţă de aceeaşi perioadă din 2014, scăderea vânzărilor în valoare este dată de scăderea preţului mediu de vânzare al cărnii şi politica de promoţii din semestrul întâi din 2015”, spun reprezentanţii companiei. La 1 iunie 2015 a avut loc printre altele şi reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, iar acest lucru urma să se vadă la raft cu un minus 12%.

Pentru a doua jumătate a anului reprezentanţii Ana şi Cornel estimează o creştere a vânzărilor atât în volum cât şi în valoare.

„Estimăm o dinamică a vânzărilor pozitivă, de până la 5% în valoare şi 10% în volum, atât ca urmare a reducerii TVA-ului, cât şi ca urmare a politicii noastre de dezvoltare. Considerăm că reducerea TVA se va resimţi mai mult în semestrul al doilea din 2015 după ce în luna iunie s-a simţit deja în creşterea cantitativă.”

Compania deţine, pe lângă producţia şi procesarea de carne şi o reţea de peste 100 de magazine sub brand propriu, potrivit site-ului anasicornel.ro. Acestea sunt concentrate în principal în sudul şi estul ţării.

Compania Ana şi Cornel SRL a terminat anul trecut cu afaceri de aproape 150 mil. lei şi cu un profit de 13,6 mil. lei. Producătorul este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de profil. Ana şi Cornel avea 747 de salariaţi la finalul anul trecut şi a continuat angajările şi în 2015.

„Avem o creştere a numărului mediu de angajaţi cu aproximativ 70 de persoane. Angajările s-au realizat în proporţie de 70% în departamentul de vânzări şi 30% în departamentele producţie şi financiar.”

Familia Paraschiv deţine mai multe businessuri în industria procesării de carne şi în industrii adiacente prin companiile Ana şi Cornel, Carmistin, Pajo Holding sau Ladrisi Grup. Unul din membrii familiei – Iustin Paraschiv – a fost implicat într-un scandal de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 15 milioane de euro. Procurorii DIICOT au anunţat anul trecut că vizează câteva zeci de persoane că au importat carne din UE pe care au vândut-o ulterior „la negru“.