România va fi în topul celor mai „bătrâne“ ţări din lume în 2030

Autor: Maria Tufan 19.08.2015

În anul 2030, România se va regăsi în topul celor mai „bătrâne“ 15 state din lume din punctul de vedere al vârstei mediane a populaţiei, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă în management Roland Berger Strategy Consultants. 

Nivelului scăzut al speranţei de viaţă, dar şi rata redusă a fertilităţii combinată cu fenomenul migraţiei sunt principalii factori care vor contribui la această situaţie.

„România încă se concentrează pe pensionari, iar măsurile pentru tineri întârzie să apară. Rata şomajului este foarte mare în mediul rural. Dacă facem nişte calcule sunt aproape trei milioane de persoane care de fapt nu au loc de muncă, iar acest lucru încurajează în mod evident migraţiile. Din păcate, situaţia demografică nu se va îmbu­nătăţi prea curând“, a precizat Marian Preda, sociolog şi profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.

Studiul Roland Berger indică o creştere spectaculoasă a populaţiilor ţărilor aflate în curs de dezvoltare şi o tendinţă de îmbătrânire a statelor deja dezvoltate. Astfel, în 2030, jumătate din populaţia Nigeriei va avea sub 15 ani, în vreme ce pe primul loc în topul celor mai „bătrâne“ state din lume va fi Japonia, cu mai bine de jumătate din populaţie peste 52 de ani.