Sobolewski, BVB: O listare a OMV Petrom la Londra prin GDR, dovadă clară a subdezvoltării bursei locale

Autor: Marius Oncu 19.08.2015

O listare a OMV Petrom (SNP) la Londra utilizând certificatele de depozit (GDR) ar fi o dovadă clară a subdezvoltării pieţei locale de capital, iar ASF, statul, BVB şi toate instituţiile pieţei ar trebui să facă eforturi mai mari pentru dezvoltarea bursei, potrivit şefului BVB, Ludwik Sobolewski.

"Utilizarea GDR-urilor în listarea OMV Petrom la Londra va fi un semn clar şi o dovadă a subdezvoltării pieţei locale de capital, întrucât de regulă, pe o piaţă eficientă şi normală, investitorii globali preferă acţiunile în locul GDR-urilor. În această situaţie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), statul, BVB şi toate instituţiile pieţei de capital din România ar trebui să îşi intensifice eforturile pentru transformarea pieţei de capital româneşti într-o piaţă normală, astfel încât pe viitor tranzacţiile mari să se realizeze doar prin acţiuni vândute investitorilor internaţionali şi locali", a declarat pentru MEDIAFAX Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Şeful BVB a adăugat că speră ca o parte din acţiunile OMV Petrom deţinute de Fondul Proprietatea să fie vândute şi pe piaţă din România, atât către investitori locali, cât şi străini.