Creditele şi depozitele noi în euro au scăzut cu 15% în primul semestru

Autor: Liviu Popescu 20.08.2015
Băncile locale aveau în primele şase luni credite noi în euro acordate populaţiei şi companiilor de aproximativ 1,3 miliarde de euro (echivalentul a 6 mld. lei), în scădere cu circa 200 milioane de euro, respectiv 15% faţă de acelaşi interval de timp de anul trecut, iar depozitele atrase de la ambele categorii de clienţi au scăzut cu acelaşi procent, la 10,6 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Declinul în termeni nominali al depozitelor constituite în moneda europeană a fost de 2 miliarde de euro. Defalcat, economisirile atrase de la populaţie au însumat 6,2 miliarde de euro în primele şase luni, adică o pondere de 42% din totalul depozitelor noi în euro. În intervalul ianuarie-iunie din 2014, depozitele persoanelor fizice în euro aveau aceeaşi pondere şi cumulau 7 miliarde euro.

Bonificaţiile mici şi-au spus cuvântul în ceea ce priveşte economisirile noi în euro atrase de la companii, în condiţiile în care acestea s-au diminuat cu un miliard de euro în primul semestru faţă de perioada corespunzătoare din 2014.

Băncile au ajuns să plătească în medie 0,4% pe an pentru depozitele în euro ale companiilor, în timp ce pentru astfel de depozite, dar constituite în monedă naţională plătesc 0,8% pe an. Însă deponenţii care se orientează către economisirile în lei nu se expun riscului valutar. Euro ajunsese la un nivel de 4,49 lei pe unitate în ianuarie, pentru ca în luna iunie să închidă la 4,41 lei. Pe de altă parte, dolarul american s-a apreciat cu 15% în a doua jumătate a anului trecut, tendinţă care a continuat şi la începutul acestui an, însă în ultimele luni moneda americană s-a stabilizat în jurul valorii de 4 lei.

Companiile şi populaţia au constituit depozite noi în dolari de 2 mld. dolari (circa 8 mld. lei) în primul semestru, cu 40% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

În ceea ce priveşte creditele noi acordate de bănci persoanelor fizice, acestea cumulau în primele şase luni 91 mil. euro, respectiv o pondere de 8% din total.