Alro Slatina trece pragul capitalizării de un miliard de lei pe bursă, dar preţul aluminiului alunecă spre noi minime

Autor: Radu Bostan 20.08.2015

Capitalizarea producătorului de aluminiu Alro Slatina (simbol bursier ALR) a urcat deasupra nivelului de un miliard de lei, creşterea acţiunilor pe bursă fiind impulsionată de anunţul combinatului că a revenit pe profit în primul semestru după doi ani pe pierdere.

Acţiunile Alro au urcat cu 23% în cele trei zile de la anunţul rezultatelor financiare, doar ieri crescând cu 11% pe fondul unui rulaj cel puţin dublu faţă de lichiditatea medie a titlurilor ALR. Compania a „recucerit“ astfel un vârf pe care l-a pierdut în februarie 2014, când anunţa rezultat final negativ pentru al treilea an consecutiv.

Cifra de afaceri a producătorului de aluminiu a crescut cu 26% în primele şase luni ale anului, la 1,2 miliarde de lei, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) s-a multiplicat de 12 ori, până la 248,3 milioane de lei. Compania a încheiat semestrul cu un rezultat net de 84,4 milioane de lei, sau de 136,2 milioane de lei dacă se elimină influenţa instrumentelor financiare derivate din contractul de achiziţie a energiei.