„E ca un chioşc nou de bancă mai aproape de Băneasa, pentru că acolo sunt clienţii cu bani. Dar ei pot şi să retragă din bani”

Autor: Roxana Pricop 21.08.2015

Listarea secundară a Petrom la Londra este mai degrabă un exerciţiu de imagine decât o mişcare strategică generatoare de lichiditate, iar situaţia Romgaz şi Electrica, companii locale deja listate în City, confirmă acest lucru. Nici gigantul rus Gazprom nu a stârnit entuziasmul investitorilor la Londra, cu tranzacţii lunare de circa 10 milioane de dolari.

OMV Petrom, cea mai valoroasă companie de pe bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 4,8 mld. euro, va fi a 57-a companie din Europa Centrală şi de Est cotată la Londra prin certificate de depozit (Global Depository Re­ceipts – GDR). Cele mai mari com­panii cotate la Londra prin GDR-uri sau ADR-uri (instrumente similare GDR-urilor) sunt giganţii petrolieri ruşi Gaz­prom Neft, Rosneft şi Lukoil, firme de peste zece ori mai mari decât Petrom.

„Listarea prin GDR la Londra poate fi comparată cu deschiderea unui chioşc nou de bancă mai aproape de Băneasa, pentru că acolo sunt clienţii cu bani. Dar clienţii pot depune sau pot retrage din bani, nu doar să depună”, a spus Valeriu Trufaş, specialist în instrument derivate la Londra.

Cel mai mare producător de petrol din România se va bate de la egal la egal cu giganţii ruşi pentru a atrage banii investitorilor de la Londra. Însă tranzacţiile mici, de circa 10 milioane de dolari pe lună, pe care investitorii le-au încheiat cu ADR-urile Gazprom Neft arată că nu există un interes foarte mare din partea investitorilor. Şi grupul petrolier PKN Orlen din Polonia s-a listat la Londra prin GDR-uri, însă s-a retras de la tranzacţionare din cauza lipsei de interes din partea investi­torilor.