Cazul Stat vs E.ON: Cum te duci la Paris să ceri despăgubiri de 33 mil. euro şi ajungi să le plăteşti nemţilor cheltuieli de judecată de 1,8 mil. euro cu un dosar prescris

Autor: Roxana Petrescu 21.08.2015

Statul mai pierde un proces la Curtea de Arbitraj de la Paris, duelul cu giganţii internaţionali din energie care au cumpărat în perioada 2005-2008 bucăţi consistente din Electrica începând să pară mai degrabă o cauză pierdută, decât un pariu câştigat.

De data aceasta este vorba despre nemţii de la E.ON, într-un dosar în care statul cerea despă­gubiri de 33 de milioane de euro. În urma deciziei însă, statul este bun de plată, având de acoperit chel­tuieli de judecată de

1,8 milioane de euro făcute de apărarea nemţilor. Motivul principal? Unspre­zece din cele 14 capete de acuzare cu care s-a dus statul la Paris erau deja prescrise.

„Este impropriu spus că noi am piedut acest proces, dar aceasta a fost sen­tinţa”, spune Adrian Moldoveanu, directorul general al Societăţii de Ad­ministrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), entitate aflată în subordinea Ministerului Energiei.

SAPE a fost înfiinţată anul trecut, înainte de înce­perea procesului de listare a Electrica, şi a preluat pachetele minoritare ale statului în companiile pri­vatizate de distri­buţie şi furnizare a energiei, in­clusiv toate activele sau datoriile care ar putea re­zulta din litigiile şi disputele în care era implicată Elec­trica la acel moment împotriva Enel, E.ON şi CEZ.