Kuna croată, introdusă de astăzi de BNR, ar putea porni de la 60 de bani

Autor: Liviu Popescu 21.08.2015

BNR va avea de astăzi o nouă valută în lista monedelor străine, şi anume kuna croată, simbol HRK, moneda naţională a Croaţiei.

În prezent, un euro este cotat cu 7,5 kune, nivel care a rămas relativ stabil în ultimele trei luni, ceea ce înseamnă că o kuna croată va fi cotată de banca centrală cu 60 de bani.

BNR calculează cotaţiile monedelor străine în funcţie de cotaţia acestora faţă de euro şi de cursul leu-euro. Referinţa anunţată de BNR pentru un euro este de 4,4 lei.

Maximul istoric atins de moneda croată a fost pe 19 februarie 2015, respectiv o paritate de 7,72 pentru un euro, potrivit datelor Băncii Centrale Europene (BCE).

La polul opus, minimul istoric a fost atins pe 26 septembrie 2008, respectiv 7,5 kune pentru un euro. Anul acesta, kuna croată a atins minimul la începutul lunii august.

Kuna croată este moneda Croaţiei din 1994, când a înlocuit dinarul croat. Croaţia a devenit în 2013 a 28-a ţară care aderă la Uniunea Europeană. Banca centrală cotează 30 de monede străine în raport cu leul.