Trei oraşe au luat „grosul“ tranzacţiilor cu spaţii industriale

Autor: Andreea Neferu 21.08.2015
Timişoara, Ploieştiul şi Braşovul, trei dintre cele mai puternice oraşe din economia locală, unde companiile rulează afaceri de 120 de miliarde de lei anual (10% din total) au atras în prima jumătate a anului cele mai mari tranzacţii de spaţii industriale, de peste 70.000 mp.

Bucureştiul, deşi deţine jumătate din stocul de spaţii industriale din România, care se ridică la 2 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, nu este prezent în niciuna din marile cinci tranzacţii din acest domeniu din primele şase luni.

Cea mai mare tranzacţie din primul semestru este cea prin care grupul american P&G a închiriat circa 28.000 de metri pătraţi în centrul logistic Dunca din Timişoara, dezvoltat de compania de transport marfă Dunca a familiei Dunca. Alte două mari tranzacţii sunt cele prin care doi producători de componente auto, Preh şi Federal Mogul, au închiriat fiecare câte 13.000 de metri pătraţi în centrul Industrial Park Braşov al grupului ICCO, respectiv WDP Ploieşti al belgienilor de la WDP.

În prezent, rata de neocupare a spaţiilor industriale din România este de 10-12,5%, în timp ce în Bucureşti este de sub 5%. Chiriile prime (pentru proprietăţi de top) în acest domeniu se ridică la circa 3,5-4 euro pe metru pătrat lunar.