Cine este Augustin Oancea, omul de 650 de mil. euro, unul dintre cei mai discreţi afacerişti locali

Ziarul Financiar 23.08.2015

Augustin Oancea, 42 de ani, este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri locali, ale cărui apariţii publice pot fi numărate pe degete, a adus pe tăcute businessul Tinmar Ind, compania pe care o deţine, la 650 mil. euro anul acesta, de la 15 mil. euro în 2007.



Tinmar Ind este acum cel mai mare trader de energie din piaţa concurenţială, depăşind anul trecut chiar Electrica pe acest segment, firma în care statul este acţionar semnificativ, cu 3,5 mil. consumatori.

Tinmar Ind are numai 70 de angajaţi, care din spatele monitoarelor din clădirea Sky Tower din Bucureşti iau energie de la marii producători şi o transferă în halele industriale deţinute de unele dintre cele mai mari companii din România. Dacia, Lidl, Lukoil, Ar­ctic sau Metro, toate au ca punct comun energia cumpărată de la Tinmar.

„Obiectivele noastre pentru următoarea perioadă sunt creşterea cantităţilor tranzac­ţionate pe plan extern, utilizând platformele internaţionale de trading şi atingerea unei cote de 14% din piaţa concurenţială pe plan intern“, afirmă reprezentanţii companiei.

Augustin Oancea face prima tranzacţie cu energie în 2007, la acel moment Tinmar Ind fiind o firmă cu un business de numai 15 milioane de euro. În 2007, scena tranzacţiilor cu energie era dominată de Energy Holding, companie crescută pe spatele Hidroelectrica, producător de stat, şi al contractelor directe cu energie ieftină, care la acel moment ajunsese la un business de 350 de milioane de euro, maximul pe care avea să-l atingă vreodată.

În timp ce în 2007 Energy Holding, cea mai cunoscută creaţie a controversatului Bog­dan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, controla autoritar piaţa tranzacţiilor cu energie cu o cotă de 19%, Tinmar Ind era doar o notă de subsol inclusă în categoria „Alţii“ în rapoartele ANRE.

Anul trecut, Tinmar Ind a devenit cel mai mare trader privat de energie din România, iar Energy Holding a devenit nota de subsol.

În ciuda avansului înregistrat de business-ul său, Augustin Oancea, artizanul acestei extinderi, rămâne în umbră. Omul de afaceri din Câmpina a avut foarte puţine ieşiri în public, iar până acum nu a acordat niciun interviu presei în care să expună expansiunea afacerilor sale. Cert este că faţă de Energy Holding, Tinmar Ind a spus mereu că nu a avut contracte directe cu statul, toată energia pe care a livrat-o fiind achiziţionată de pe bursa de electricitate OPCOM.

 

Augustin Oancea a avut foarte puţine ieşiri în public şi nu a acordat niciun interviu presei