Taifunul din China a lovit şi la Bucureşti: bursa a pierdut 3 miliarde de lei într-o zi, principalele acţiuni au scăzut şi cu 3%

Autor: Radu Bostan 21.08.2015

Cele mai multe acţiuni de pe Bursa de la Bucureşti au închis în scădere şedinţa de vineri, în linie cu evoluţia de pe majoritatea pieţelor mondiale, în contextul temerilor privind încetinirea economiei chineze şi declinul aparent de neoprit al preţurilor petrolului.

Valul de vânzări declanşat de prognozele pesimiste privind a doua economie a lumii s-a făcut simţit şi la Bucureşti, unde a şters 3 miliarde de lei din capitalizarea bursei. Valoarea cumulată a companiilor listate pe piaţa principală la Bucureşti a scăzut astfel la 147 miliarde de lei, cea mai mică valoare din ultima lună. Indicele de referinţă al bursei, BET, a scăzut cu 1%.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au scăzut cu 1,9%, evoluţie similară cu cea a titlurilor BRD, care au închis în scădere cu 2%. Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), două dintre cele mai populare acţiuni defensive din sectorul energetic au scăzut vineri cu 1,4% şi, respectiv, 1,2%.

Fondul Proprietatea (FP) a scăzut cu 0,6%, iar cele mai multe dintre SIF-uri au intrat puternic în teritoriu negativ, cu un regres de 4% în cazul SIF Transilvania (SIF3). La rândul său, acţiunile operatorului bursier (BVB) au scăzut cu 3,2%.

Nici acţiunile mici nu au fost ferite de impact, titlurile companiei de IT Bittnet Systems (BNET) scăzând cu 6,3%.

Bursele mondiale au scăzut drastic vineri, corecţiile ajungând la 3% pe bursele din Paris, Frankfurt şi Viena, după ce un indice care urmăreşte activitatea industrială din China a scăzut până la cel mai redus nivel din martie 2009.

Cotaţia Brent a petrolului, referinţa în Europa, s-a prăbuşit cu aproape 3% într-o singură zi, până la 45,3 dolari/baril, cel mai mic preţ din ultimii şase ani şi jumătate.