Plăţile cu cardul au depăşit 6 mld. lei în trimestrul al doilea

Autor: Ciprian Botea 25.08.2015
Deţinătorii de carduri de credit emise de băncile locale au efectuat în pe­rioa­da aprilie-iunie plăţi la POS-uri­le instalate la comercianţi în valoare de 6,2 miliarde de lei (1,4 mld. euro), în creştere cu 10% faţă de cele trei luni an­­te­rioare, potrivit datelor BNR. Su­me­le retrase de la bancomate au cumu­lat însă peste 32 miliarde de lei, fiind prac­tic de cinci ori mai mari, în timp ce rit­mul de creştere faţă de luna ante­rioară a fost de peste 8%.
 
Banca Naţională a modificat siste­mul de raportare a tranzacţiilor cu car­dul anul acesta, ca urmare a unor noi reglementări la nivel european, astfel că datele din primele două trimestre nu mai sunt comparabile cu cele anterioare.
 
„Având în vedere modificările sem­ni­ficative aduse schemei şi meto­do­­­lo­­giei de raportare, cu ocazia acestei pri­­­me sesiuni de raportări au avut loc nu­­meroase discuţii şi clarificări cu pres­ta­torii de servicii de plată, fiind corec­ta­te şi o serie de date raportate ante­rior. Cu ocazia viitoarelor sesiuni de ra­por­tare,  este posibil să fie efectuate co­rec­­ţii asupra datelor publicate. Având în vedere numeroasele modificări aduse schemei de raportare, consi­de­răm că datele nu sunt comparabile cu cele raportate anterior“, au declarat pen­tru ZF reprezentanţii Băncii Naţionale.