Preţurile materiilor prime sunt la cele mai reduse niveluri din 2002

Autor: Bogdan Cojocaru 25.08.2015
Preţurile petrolului s-au prăbuşit la cele mai joase niveluri din ultimii şase ani şi jumătate, în timp ce cotaţiile metalelor industriale au atins minime ale mai multor ani în contextul retragerii investitorilor de pe pieţele riscante.

Indicele Standard & Poor’s GSCI care urmăreşte pe burse 24 de materii prime a ajuns ieri aproape de cel mai redus nivel din 2002 până în prezent în raport cu indicatorul bursier american S&P 500. Istoria arată că decalajul poate  fi şi mai mare, ceea ce înseamnă că ieftinirea materiilor prime s-ar putea să nu se oprească prea curând, scrie Bloomberg.

Indicele Thomson Reuters/Core Commodity CRB care ia în calcul 19 materii prime a scăzut cu peste 16% în acest an.

Pe bursa metalelor de la Londra, cuprul cu livrare la trei luni s-a ieftinit ieri cu 3% până la minimul începând cu iulie 2009. Anul acesta, cotaţiile cuprului s-au retras cu 22%. Dacă scăderea continuă, 2015 va reprezenta al treilea an consecutiv cu evoluţie negativă. Cuprul este considerat un barometru al stării de sănătate a economiei globale. Alu­miniul este, de asemenea, la cel mai redus nivel din 2009.

Pe piaţa cărbunelui, cel mai utilizat combustibil pentru generarea electri­cităţii, contractele futures API2 2016 au atins minimele ultimilor 12 ani săptămâna trecută.