Un român cheltuie lunar 30 de lei pe haine şi încălţăminte, la jumătate faţă de un polonez

Autor: Cristina Roşca 25.08.2015

Românii au cheltuit anul trecut pe haine şi încălţăminte circa 7 mld. lei (1,6 mld. euro), piaţa locală fiind „responsabilă“ de 11% din vânzările de profil din regiune, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă PMR.

Astfel, piaţa de îmbrăcăminte şi încălţăminte din Europa Centrală şi de Est a avut anul trecut o valoare de 14,1 mld. euro, Polonia, cea mai importantă economie din regiune, fiind „responsabilă“ pentru mai bine de jumătate din total.

„Cu un avans de 3,3% anul trecut, până la o valoare de 7 mld. lei (1,6 mld. euro), piaţa de îmbrăcăminte şi încălţăminte din România a avut o evoluţie mai bună în 2014 comparativ cu ultimii ani. Totuşi, rata de creştere a fost una dintre cele mai mici din regiune. Mai mult, în următorii ani, valoarea pieţei de profil din România va continua să crească accelerat, însă cheltuiala per capita va rămâne cea mai mică din regiune“, spun analiştii PMR. Lunar, un român cheltuie mai puţin de 30 de lei (6,5 euro) pe astfel de produse, pe când un polonez alocă 15 euro.

În totalul pieţei de modă, îmbrăcămintea reprezintă aproape 74%, iar încălţămintea „primeşte“ 26%, cea mai mare pondere din regiune, cu 3 puncte procentuale peste medie.