Complexul Energetic Oltenia dă un milion de euro să afle de la consultanţi externi ce să restructureze

Autor: Alina Oprea 26.08.2015

Potrivit estimărilor membrilor Consiliului de Supraveghere, contractul cu această companie de consultanţă s-ar putea ridica la aproximativ un milion de euro, a declarat marţi Ion Petroniu, director Divizia Strategii Dezvoltare la Complexul Energetic Oltenia.

Oficialul complexului energetic speră ca această licitaţie să fie aprobată de Consiliul de Supraveghere în şedinţa din 4 septembrie. El a subliniat că alte disponibilizări nu vor mai avea loc la companie, întrucât s-a încheiat deja o etapă în acest sens, 2.000 de angajaţi fiind concediaţi.

"Va urma elaborarea unui plan de restructurare, reorganizare şi eficientizare a companiei. Acest plan va fi făcut de un plan de o companie specializată de consultanţă. Compania de consultanţă o vom alege printr-un proces de achiziţie publică şi va face o analiză diagnostică a societăţii şi va propune nişte măsuri de restructurare, reorganizare în funcţie de capacitatea de a intra pe piaţa de energie, de competitivitate şi de păstrare a unui prag de profitabilitate. Noi, prin caietul de sarcini, am făcut solicitarea ca să se trateze două aspecte: un aspect ţine de asigurarea siguranţei naţionale. Noi va trebui să ştim dacă mai e nevoie de cărbune pentru asigurarea acestei siguranţe naţionale din punct de vedere energetic. Şi atunci va trebui să dimensioneze capacităţile de producţie sub acest aspect. Dacă se pune problema că autorităţile decid că nu mai e nevoie ca societatea să asigure siguranţa naţională, atunci va trebui să tratăm ca şi abordare alt aspect, al profitabilităţii. Şi din acest punct de vedere vor dimensiona capacităţile de producţie doar pentru a fi competitiv şi pentru a asigura profitabilitatea", a spus Petroniu.

Complexul Energetic Oltenia are în prezent circa 15.000 de angajaţi.

Producătorul de energie deţine 12 grupuri, cu o putere instalată totală de 3.600 MW, din care funcţionali sunt doar 3.000 MW. Două grupuri din cele 12 nu funcţionează - blocul 5 de la Rovinari, oprit pentru modernizare, şi altul a cărui activitate va fi reluată în septembrie.