Nemţii de la Schwabisch Hall ies din acţionariatul Raiffeisen Banca pentru Locuinţe

Autor: Ciprian Botea 26.08.2015

Raiffeisen Bank, un jucător de top cinci din sistemul bancar, a semnat un acord cu banca germană de economisire-creditare Schwabisch Hall pentru preluarea participaţiei de 33,3% pe care nemţii o deţin la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, una dintre cele două bănci locale specializate pe nişa de economisire-creditare în domeniul locativ.

„Raiffeisen Bank România şi Schwabisch Hall au ajuns la un acord privind preluarea de către Raiffeisen Bank a acţiunilor pe care compania germană le deţine la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Tranzacţia a fost deja aprobată de Consiliul Concurenţei şi mai aşteapta aprobarea Băncii Naţionale“, au declarat pentru ZF reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank România va ajunge astfel să controleze 66,6% din acţiunile băncii de economisire-creditare, restul pachetului de acţiuni fiind deţinut de Raiffeisen Baus­par­kasse din Austria. Schwabisch Hall este cea mai mare instituţie de economisire-creditare din Germania, cu o istorie de peste 80 de ani pe aceas­tă nişă.

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen Bank

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a fost înfiinţată în 2004, fiind prima bancă de economisire-creditare de pe piaţa locală, iar la finalul anului trecut ajunsese la active de o ju­mătate de miliard de lei. Banca a fost condusă iniţial de Ionuţ Cos­tea, fost secretar de stat în Minis­terul Finanţelor şi cumnatul fostului lider PSD Mircea Geoană.

Conducerea băncii a fost asigurată ulterior de Andrei Stamatian, actualul prim-vicepreşedinte al CEC Bank, iar în prezent Raiffeisen Locuinţe este condusă din poziţia de director general de Aurelia Cionga.

Valoarea creditelor noi acordate de bancă în 2014 a fost de 35 milioane de lei, în creştere cu 31% comparativ cu 2013. Banca administra la sfârşitul anului 2014 contractele de economisire-creditare pentru 217.000 de clienţi, în creştere cu peste 10% faţă de 2013, iar valoarea contractelor semnate de clienţi a ajuns la 3,2 miliarde de lei. Valoarea totală a depunerilor a fost cu 34% mai mare comparativ cu 2013, soldul total aferent contractelor de economisire-creditare atingând cifra de 451 milioane de lei.

Sistemul de economisire-creditare presupune economisirea constantă a unei sume minime pe o perioadă de trei-cinci ani, clientul dobândind ulterior dreptul la un credit în lei cu dobândă fixă, sub media pieţei la creditele standard. Şi dobânzile oferite sunt sub cele la depozitele standard.