Vânzările de credite noi au dat un pas înapoi: scăderea s-a accentuat în iulie. Revenirea creditării totale în teritoriul pozitiv se lasă aşteptată

Autor: Ciprian Botea 26.08.2015

Creditarea în lei continuă să crească, însă nu reuşeşte să compenseze declinul împrumuturilor în valută.



Creditarea a venit cu o surpriză negativă în iulie, după o primă jumătate de an în care ritmul de scădere a creditării se diminuase treptat în fiecare lună şi ajunsese la un nesemnificativ 0,1% în iunie, stocul creditelor fiind la un pas de a marca o creştere anuală după mulţi ani.

Scăderea stocului de credite faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 0,7% în iulie, adică o deteriorare semnificativă comparativ cu ritmul afişat luna anterioară, potrivit datelor BNR. Vânzările de credite noi de retail acceleraseră în primul semestru, iar jucătorii din piaţă spun că activitatea a rămas intensă şi în iulie. Totuşi, vânzările de credite în iulie-august sunt mai slabe decât în restul anului, având în vedere perioada concediilor. Cel mai probabil stocul total a fost afectat substanţial de procesul de curăţare a creditelor neperformante.

Băncile locale aveau la finalul lunii iulie credite de 213 mld. lei (circa 48 mld. euro), în scădere cu echivalentul a 2 mld. lei faţă de luna anterioară.

„Iulie a fost o lună bună din punctul de vedere al vânzărilor. Am avut creşteri ale creditelor intermediate şi faţă de iunie şi faţă de aceeaşi lună din 2014. Nu am văzut o creştere a reti­cen­ţei bancherilor de a da credite. Pro­babil că băncile au oprit procesul de curăţare a neperformantelor în luna iunie pentru ca bilanţurile de la jumătatea anului să arate mai bine, iar în iulie au demarat din nou acest proces“, afirmă Gabriel Creţu, managing part­ner al Adwisers, o companie de consultanţă cu activităţi în brokerajul de credite.

Scăderea soldului de credite din luna iulie a fost generată exclusiv de segmentul creditării în valută, care a marcat un minus de peste 3% faţă de luna anterioară şi de 11% faţă de iulie anul trecut. Stocul de credite atingea echivalentul a 109 miliarde de lei (sub 25 mld. euro) în luna iulie. Creditarea în monedă străină a fost restricţionată de ban­­ca centrală, astfel că vânzările sunt foarte slabe, iar în plus multe dintre creditele în valută acordate în trecut au ajuns în default, iar bancherii sunt forţaţi acum să le scoată din bilanţuri.