Polonia aderă la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură, alternativa Chinei la BM şi FMI

Autor: CătăIina Apostoiu 27.08.2015

Polonia va deveni membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) pentru a-şi întări legăturile cu Asia şi a crea oportunităţi de business pentru companiile poloneze, a anunţat guvernul acestei ţări, potrivit Reuters.

Acordul iniţial urmează a fi semnat până la sfârşitul acestui an şi va fi ratificat până la sfârşitul anului viitor.

AIIB este privită drept o posibilă rivală a Băncii Mondiale şi a Băncii Asiatice pentru Dezvoltare. Propusă prima dată de către preşedintele Xi Jinping cu mai puţin de doi ani în urmă şi înfiinţată în octombrie 2014, AIIB a devenit unul dintre cele mai mari succese de politică externă ale Chinei.

Un număr de 50 de state au semnat până la la sfârşitul lunii iunie a acestui an statutul noii bănci. În pofida opo­ziţiei exprimate de către autorităţile de la Washington, aproape toţi aliaţii de seamă ai SUA au aderat la AIIB.

SUA şi Japonia au decis să nu adere. AIIB este aşteptată să înceapă cu un capital de 100 miliarde de dolari, urmând a-şi lansa operaţiunile până la sfârşitul acestui an. Ţările asiatice sunt aşteptate să deţină până la 75% din bancă.

La începutul lunii august, Warsaw Business Journal scria că dacă cererea de aderare la AIIB va fi aprobată, contribuţia Poloniei va fi de 831,8 milioane de dolari.

Noua bancă intenţionează să sporească cheltuielile în infrastructură şi să combată sărăcia din regiunea Asia-Pacific, potrivit oficialilor chinezi, citaţi de The Wall Street Journal. Regiunea Asia-Pacific are nevoie de investiţii în infrastructură în valoare de 8.000 de miliarde de dolari în perioada 2010-2020, potrivit cifrelor Băncii Asiatice pentru Dezvoltare.

Fondurile furnizate în prezent sunt în continuare insuficiente, potrivit datelor oferite de firma de cercetare World Resources Institute. În anul financiar încheiat în 2014, cheltuielile totale pe infrastructură ale Băncii Mondiale s-au situat la 24,2 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile totale ale Băncii Asiatice pentru Dezvoltare s-au ridicat la numai 21 miliarde de dolari, potrivit CNBC.

Oficialii Ministerului chinez de Finanţe au declarat că AIIB va învăţa din experienţa altor instituţii financiare multilaterale pentru a minimiza costurile de operare şi maximiza eficienţa.

Încă de la lansarea iniţiativei privitoare la crearea băncii în 2013, administraţia americană şi-a exprimat îndoielile privitoare la transparenţa, guvernanţa şi potenţialele conflicte cu instituţiile existente, în special Banca Asiatică pentru Dezvoltare.

Oficialii americani se tem de o nouă rivală a Băncii Mondiale care s-ar putea conduce după standarde diferite pe fondul competiţiei deja în creştere pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare venită din partea sectorului privat.