Ipotecarele au crescut mai lent, iar creditul de consum a făcut un pas înapoi

Autor: Ciprian Botea 27.08.2015
Stocul creditelor în lei acordate pentru achiziţia de locuinţe a crescut cu circa 900 milioane de lei luna trecută, un ritm uşor mai redus faţă de luna iunie, în timp ce creditele de consum au scăzut cu echivalentul a 400 milioane de lei după patru luni consecutive pe plus. Aceasta este explicaţia pentru evoluţia dezamăgitoare a creditării din luna iulie, în condiţiile în care creditul de retail în lei a fost motorul de creştere a pieţei în prima jumătate a anului.
 
Băncile aveau la finalul lunii iulie credite imobiliare în lei de 14,4 miliarde de lei, dublu faţă de aceeaşi pe­ri­oa­dă a anu­lui tre­cut, în timp ce creditele acor­date pentru consum şi alte scopuri însu­mau 32 de miliar­de de lei, po­tri­vit da­te­lor agre­gate de BNR. Cre­di­tele de con­sum au scăzut faţă de luna ante­rioară, dar sunt cu un miliard de lei peste nivelul din iulie 2014.
 
Creditele de consum în lei reve­nise­ră pe creştere în primăvară, odată cu scăderea dobânzilor la niveluri de o sin­gu­ră cifră, în timp ce creditele imo­bi­liare au crescut puternic în ultimii doi ani, susţinute de asemenea de scăderea do­bânzilor, dar şi de trecerea pro­gra­mului Prima casă exclusiv la varianta în lei. Prima casă asigură circa jumătate din vânzările de ipotecare ale băncilor.