"Părintele" Zara a pierdut 2,5 miliarde de dolari într-o singură zi. Povestea celui de-al patrulea cel mai bogat om din lume. Cum şi-a construit imperiul şi ce avere are

Autori: Alexandra Marcu , Daniela Stoican 27.08.2015

Armancio Ortega, "părintele"  Zara, a pierdut de ieri până azi 2 miliarde şi jumătate de dolari, conform indexului miliardarilor publicat de Bloomberg. Ortega este cel mai bogat spaniol şi al patrulea cel mai cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 68 de miliarde de dolari.

Ortega este un mogul care a pornit de jos. Biografii săi spun că a renunţat la şcoală la vârsta de 12 ani pentru a face livrări pentru un croitor.

Apoi a deprins rapid meseria confecţionării hainelor şi a început să croiască rochii şi lenjerie în propria sufragerie, alături de prima sa soţie, Rosalia Mera. Aceasta a fost de altfel, alături de el, cofondatoarea Inditex, firma din spatele Zara.

 

Inditex a devenit cel mai mare retailer de modă din lume, dar nu prin ori­ginalitate, ci copiind modelele de îmbră­căminte propuse de marile case de modă, pe care apoi ei le ofereau la preţuri pe care să şi le poată permite oamenii obişnuiţi. Ortega a deschis primul magazin Zara în oraşul La Coruna din Spania în 1975. Inditex are acum magazine la New York, Londra sau Milano.

 

Experţii creditează Zara cu transfor­marea modului cum funcţionează retailul de modă la nivel mondial, promovând ideea de „fast-fashion“ – modă rapidă.

Conceptul presupune că în doar două săptămâni articolele vestimentare pre­zentate pe podiumurile de modă ajung în magazine, iar produsele cu vânzări slabe sunt retrase de pe rafturi şi mai rapid. Inditex poate produce noi modele într-un ritm atât de alert pentru că cea mai mare parte a producţiei are loc în Spania, Portugalia sau ţări apropiate precum Maroc sau Turcia.

 

Informaţiile disponibile online despre Ortega sunt puţine, la fel şi pozele, iar miliardarul este cunoscut pentru faptul că refuză în mod constant să acorde interviuri.

 

Directori actuali, dar şi din trecut, ai Inditex îl descriu pe Ortega ca un manager plin de modestie, foarte implicat şi care contină să ia frecvent masa la cantina Inditex şi după mulţi ani de la intrarea în clubul multimiliardarilor. 

 

Inditex are peste 6.200 de magazine la nivel mondial în aproximativ 90 de ţări printre care şi România, iar printre brandurile companiei se numără Zara, Zara Home, Massimo Dutti sau Bershka.

 

Zara este cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume şi produce 900 de milioane de articole pe an. Expansiunea de până acum a grupului Inditex a fost ameţitoare. Într-o perioadă de mai bine de zece ani grupul a deschis cel puţin un magazin pe zi. În 2011 Inditex a luat locul băncii Santander, devenind cea mai mare companie din Spania.

 

Ortega a renunţat la funcţia de preşedinte al Inditex în favoarea lui Pablo Isla în 2011, dar continuă să aibă un rol activ în business.