Ţiriac: Ştiam de acum zece ani că voi ieşi din UniCredit. De la Allianz şi Metro Cash&Carry nu mă retrag

Autor: Bogdan Alecu 28.08.2015

Pachetele minoritare de acţiuni pe care omul de afaceri Ion Ţiriac le are în asigurări şi retail sunt doar o componentă a businessului său construit în jurul Ţiriac Holdings, cu activităţi în auto, real-estate, aviaţie sau energie.



Omul de afaceri Ion Ţiriac spune că nu are intenţia să se retragă din acţionariatul companiilor Metro Cash&Carry şi Allianz Ţiriac după ce a vândut pachetul de acţiuni de la UniCredit Bank, în condiţiile în care în cazul băncii decizia a fost luată încă de acum un deceniu.

„Nu am cum să mă retrag de la Allianz. Nu este cazul. Eu de la UniCredit nu m-am retras. În urmă cu zece ani mi-am făcut un calcul cu banca austriacă (UniCredit a cumpărat HVB/Banca Austria), am spus că nu vând totul atunci, dar vând cu o promisiune de cum­părare de la ei peste zece ani. După zece ani ne-am strâns mâinile şi fiecare a plecat pe dru­mul lui. La Allianz Tiriac nu este cazul deoarece nici nu am vândut, nici nu am cum­părat, sunt al doilea ac­ţio­nar cu 47-48% şi aşa rămâne”, a spus Ion Ţiriac.

Grupul UniCredit, care a preluat în iunie participaţia de 45% deţinută de Ion Ţiriac la UniCredit Ţiriac, era obligat, conform opţiunii de vânzare din 2005, să cumpere pachetul de ac­ţiuni al fostului tenisman la un multiplu de 3,6-3,8 din activul net al băncii. Aceasta înseamnă că Ţiriac ar putea încasa peste un miliard de euro de la italieni. La acel moment era o estimare conservatoare a valorii băncii având în vedere că BCR urma să fie vândută în următoarele şase luni la un preţ de şase ori activul net. Astăzi, băncile sunt evaluate la de 1-1,5 ori activut net, în funcţie de poziţia pe piaţă şi calitatea portofoliului.