Cum a apus Astra Asigurări şi ce lecţii pot învăţa ceilalţi asigurători

Autor: Anelis Baciu 28.08.2015

Trei cauze principale au dus la falimentul Astra Asi­gu­rări: managementul defectuos al activităţii companiei, servirea anumitor interese personale sau de grup prin utilizarea activelor, precum şi raportarea distorsionată atât a performanţei financiare, cât şi a indicatorilor de pruden­ţia­litate, având ca efect crearea aparenţei de conformitate cu regulile în vigoare, aceastea sunt concluzile la care a ajuns Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe baza analizei raportului administratorului special, KPMG.

Iulius Bucşa, Alexander Adamescu, fiul lui Dan Ada­mescu, proprietarul Astra, Radu Mustăţea, italianul Gugli­el­mo Frinzi şi Karla Marinescu sunt manageri care se găsesc pe lista celor care au condus afacerile Astra Asigu­rări în ultimii 13 ani, adică după privatizare, şi de ale căror decizii au depins suişurile şi coborâşurile asigurătorului.

Practic, o parte din vina pentru cel mai mare faliment din asigurări le aparţine şi lor, dacă ne ghidăm după expunerea de motive a ASF. La deciziile celor cinci s-au adău­gat indicaţiile lui Dan Adamescu, care superviza totul din funcţia de preşedinte al Consiliului de Adminis­traţie.

Decizia fermă de ieri a ASF a reprezentat o lovitură puternică de imagine asupra pieţei locale de asigurări şi a zguduit şi mai mult credibilitatea şi încrederea asigurăţilor, şi aşa redusă, consideră specialiştii din piaţă.