Ce ar însemna o grevă la Romatsa: 20.000 de pasageri afectaţi şi în jur de 200 de curse anulate pe zi

Autor: Iulian Anghel 31.08.2015

O eventuală grevă a controlorilor de trafic ar aduce haos pe toate aroporturile din ţară şi ar afecta în jur de 20.000 de pasageri pe zi.

Pe aeroporturile din România în fiecare oră sunt, în medie, nouă aterizări şi nouă decolări - 18 curse, deci, şi doar o treime din acestea ar mai putea fi operate în cazul unei greve a controlorilor de trafic ai companiei Romatsa, care au anunţat o grevă generală începând cu marţi, 1 septembrie, gre­vă declarată legală de justiţie la finalul săptămânii trecute.

Ieri după-ami­a­ză se părea că disputa dintre sindicatul Romatsa şi patronat se în­dreap­tă spre o în­ţe­legere, după demisia directorului general al companiei Aurel Stanciu.

Sindicatele au revendicări financiare, dar şi legate de condiţiile de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani şi introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în Romatsa pe măsura pregătirii lui, în speţă la o direcţie operaţională sau de siguranţă.

În România, în fiecare oră de pe aeroporturile locale decolează în medie 9 avioane şi tot atâtea aterizează. În cazul unei greve, două treimi din curse sunt afectate pentru că obligaţia legală a controlorilor aerieni este de a asigura o treime din trafic. Însă experienţa arată că, de fapt, totul va fi aproape paralizat.

Anul trecut, aeroporturile României au fost tranzitate de 11,8 milioane de pasageri, adică peste 32.000 pe zi, ceea ce înseamnă că peste 20.000 de pasageri vor fi afectaţi într-o singură zi de grevă. Vor fi afectate, de asemenea, aproape 200 de zboruri, având în vedere că pe aeroporturile din România aterizează şi decolează zilnic 288 de curse, în medie.

Însă pot fi şi pagube „colaterale“ având în vedere că între 2.500 şi 3.000 de aeronave trec zilnic prin spaţiul aerian al României.

Romatsa are 1.500 de angajaţi, dar doar ceva peste 500 dintre ei sunt controlori de trafic. Salariul net al unui controlor de trafic este de 21.000 de lei pe lună, aceasta fiind cea mai bine plătită profesie din România.