Cum arată sectorul de stomatologie, piaţă care şi-a dublat valoarea în ultimii şapte ani: 12.000 de cabinete cu afaceri de 567 milioane de lei

Autor: Luiza Chiroiu 31.08.2015
Piaţa serviciilor medicale de stomatologie a fost acaparată de jucătorii privaţi, care în prezent deţin 90% dintre cabinetele stomatologice din ţară. Dacă în urmă cu zece ani doar puţin peste jumătate dintre stomatologii din România lucrau în mediul privat, la finalul anului trecut 80% dintre dentişti profesau în cadrul unor companii private.
 
Stomatologia este, alături de medicina de familie, printre puţinele sectoare din domeniul sănătăţii care sunt tratate separat în statistici. Astfel, Institutul Naţional de Statistică (INS) numără cabinetele stomatologice independente separat de alte specialităţi medicale, puse împreună sub titulatura „cabinete me­di­cale independente de specialitate“. În acest mod, se poate observa că, în timp ce la nivel naţional există peste 14.000 de astfel de cabinete stomatologice, numă­rul celor specializate în alte ramuri depă­şeşte cu puţin 10.000. Datele arată un raport asemănător şi în ceea ce priveşte exclusiv mediul privat, unde există 12.500 de cabinete stomatologice independente şi 9.100 de cabinete independente de alte specialităţi.